Strony

środa, 25 czerwca 2014

Tort czekoladowy

Dwa dni temu córka obchodziła szesnaste urodziny. Jak ten czas leci...
Czasem mam wrażenie, że zbyt szybko.
Według życzenia, tradycyjnie zresztą miał być tort czekoladowy. 
I był. I szybko się skończył. :)
Co prawda, użyłam do przełożenia biszkopta  gotowej masy czekoladowej ( wygoda przede wszystkim?), ale dołożyłam również coś od siebie. Biszkopt wyszedł idealnie wilgotny, masa z mascarpone wyśmienita.Wszystko razem-pysznie.



Składniki:

Biszkopt  średnica 26 cm (najlepiej upiec dzień wcześniej ):

Krem z mascarpone:
  • 250g mascarpone
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka cukru pudru
Ponadto:
  • 1 masa śmietanowa o smaku czekoladowym
  • 500g schłodzonej śmietanki 30%
  • 5-6 łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego 
  • wafelki zwijane z polewą czekoladową (opcjonalnie )
Poncz do nasączenia biszkopta:
  • 250 ml mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka rumu
Przygotowany wcześniej biszkopt wyrównać ścinając górę (nierówności ) i przekroić na trzy części.

Mascarpone zmiksować z masą krówkową, łyżką rumu i łyżką cukru pudru. W osobnym naczyniu ubić śmietankę 30% na sztywną masę. Dodać 2 łyżki śmietanki do masy z mascarpone i wymieszać, żeby masa się rozluźniła. Dodać resztę ubitej śmietanki i całość wymieszać.
Pierwszy blat nasączyć, rozsmarować cienko dżem. Położyć warstwę masy z mascarpone i przykryć drugim blatem. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Ubić śmietankę 30% i pod koniec ubijania dodać masę śmietanową czekoladową.
Drugi blat również nasączyć ponczem, posmarować cienko dżemem i nałożyć połowę masy śmietanowej, przykryć trzecim biszkoptem, nie zapominając o nasączeniu. Resztą masy obłożyć wierzch biszkopta.
Ścięty pozostały kawałek biszkopta rozdrobnić i obsypać nim boki tortu. Ozdobić wafelkami. Wstawić do lodówki.

10 komentarzy:

  1. Piękny, a jaki był pyyyyyyyyyyszny !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, tort wygląda niesamowicie, zastanawiam się jak zrobić :
    masę śmietanową o smaku czekoladowym
    która jest podana w przepisie?
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa śmietankowa o smaku czekoladowym była kupiona, co też napisałam na początku postu.Sama upiekłam biszkopt i zrobiłam krem z mascarpone.Czasami brakuje czasu na przygotowania i wtedy można sobie ułatwić pracę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy to ma byč taki krem w proszku cxekoladowy ? Wsypać go do ubitej śmietanki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym wypadku tak.Choć w tej chwili zrobiłabym go sama z ubitej śmietany i rozpuszczonej czekolady :)Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)