Uśmiechnięty o śmietankowym smaku i na jasnym biszkopcie tort Minionek dla szczęśliwego solenizanta.
Strony
▼
czwartek, 28 kwietnia 2016
środa, 27 kwietnia 2016
Rurki z ciasta francuskiego
Kolejny pyszny, prosty sposób na słodką przekąskę. Kruche rurki z ciasta francuskiego możecie nadziewać dowolnym ulubionym kremem :) U mnie nadziane kremem śmietankowym o smaku truskawkowym.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- łyżka cukru (do posypania)
- 1 jajko (do smarowania)
- ulubiony krem do nadziewania rurek (np.bita śmietana,krem karpatkowy itp. )
Wystudzone rurki nadziewać ulubionym kremem.
Ps. Jeśli nie macie foremek do rurek, można je zrobić samemu :) Zajrzyjcie tutaj
poniedziałek, 11 kwietnia 2016
Placek drożdżowy z jagodami i malinami
Dawno nie było ciasta drożdżowego, pora więc to nadrobić. Wiosnę w końcu mamy, więc stopniowo trzeba opróżniać zamrażarkę i zacząć robić miejsce na świeże letnie owoce. Do ciasta użyłam mrożonych owoców. Na brak jagód i malin na razie nie mogę narzekać, więc wykorzystałam je do ciasta. W domu nie przepadają za takimi ciastami, ale ja tam placka nie odmówię :)
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2/3 szkl. cukru
- szczypta soli
- 400 g jagód (świeże lub mrożone)
- 100 g malin (świeże lub mrożone)
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
Owoce rozłożyć na cieście i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 20-25 minut. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami do momentu, aż masło nie będzie wyczuwalne, a całość będzie miało konsystencję piasku z grudkami pożądanej wielkości. Kruszonkę posypać na owocach. Piec w temp.175-180° około 35-40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, można je posypać cukrem pudrem.
PS.Żeby wyrównać ciasto na blasze pomagam sobie zwilżonymi wodą dłońmi, wtedy ciasto nie klei się do rąk. Często przed położeniem owoców miękkich (maliny,jagody itp) lekko posypuję ciasto na wierzchu bułka tartą, a dopiero potem kładę owoce, wtedy sok powstały z owoców nie wsiąka w ciasto.
czwartek, 7 kwietnia 2016
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno, prosty i smaczny. Każdemu wyjdzie, po prostu nie ma mowy, żeby coś się nie udało :)
Składniki:
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
- 1 galaretka o smaku cytrynowym
- 500 g serka waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń
- herbatniki na spód (użyłam pełnoziarnistych)
Przechowywać w lodówce.