Strony

czwartek, 28 kwietnia 2016

Tort Minionki


Uśmiechnięty o śmietankowym smaku  i na jasnym biszkopcie tort  Minionek dla szczęśliwego solenizanta.


środa, 27 kwietnia 2016

Rurki z ciasta francuskiego

Kolejny pyszny, prosty sposób na słodką przekąskę. Kruche rurki z ciasta francuskiego możecie nadziewać dowolnym ulubionym kremem :) U mnie nadziane kremem śmietankowym o smaku truskawkowym.

            Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • łyżka cukru (do posypania)
  • 1 jajko (do smarowania)
  • ulubiony krem do nadziewania rurek (np.bita śmietana,krem karpatkowy itp. )
 Ciasto podzielić na paski o szerokości ok.2 cm (ciąć z szerokości). Każdy pasek nawijać na formę do pieczenia rurek tak, żeby ciasto trochę nakładało się na siebie, a końcówkę ciasta lekko docisnąć. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby końcówka ciasta znalazła się na spodzie. Rurki posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać cukrem. Piec w temp.200 °C około 13-15 minut.
Wystudzone rurki nadziewać ulubionym kremem.
Ps. Jeśli nie macie foremek do rurek, można je zrobić samemu :) Zajrzyjcie tutaj

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Placek drożdżowy z jagodami i malinami

Dawno nie było ciasta drożdżowego, pora więc to nadrobić. Wiosnę w końcu mamy, więc stopniowo trzeba opróżniać zamrażarkę i zacząć robić miejsce na świeże letnie owoce. Do ciasta użyłam mrożonych owoców. Na brak jagód i malin na razie nie mogę narzekać, więc wykorzystałam je do ciasta. W domu nie przepadają za takimi ciastami, ale ja tam placka nie odmówię  :)

          Składniki:
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  •  1 szkl. ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 120 g masła 
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 400 g jagód (świeże lub mrożone)
  • 100 g malin (świeże lub mrożone)
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
 Masło rozpuścić i zostawić, żeby wystygło. W połowie szklanki ciepłego mleka rozprowadzić drożdże z łyżeczka cukru i łyżeczką mąki. Zostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Gdy zaczyn ruszy przelać go do naczynia z przesiana mąką , cukrem, żółtkami i resztą ciepłego mleka. Wyrobić mikserem ze spiralnymi końcówkami (haki)  ciasto dodając rozpuszczone masło. Ciasto będzie miękkie i trochę klejące. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swą objętość, przełożyć je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym 39x35 cm.
Owoce rozłożyć na cieście i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 20-25 minut. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść  palcami do momentu, aż masło nie będzie wyczuwalne, a całość będzie miało konsystencję piasku z grudkami pożądanej wielkości. Kruszonkę posypać na owocach. Piec w temp.175-180° około 35-40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, można je posypać cukrem pudrem.

PS.Żeby wyrównać ciasto na blasze pomagam sobie zwilżonymi wodą dłońmi, wtedy ciasto nie klei się do rąk. Często przed położeniem owoców miękkich (maliny,jagody itp) lekko posypuję ciasto na wierzchu bułka tartą, a dopiero potem kładę owoce, wtedy sok powstały z owoców nie wsiąka w ciasto.

czwartek, 7 kwietnia 2016

Sernik na zimno z brzoskwiniami

 Sernik na zimno, prosty i smaczny. Każdemu wyjdzie, po prostu nie ma mowy, żeby coś się nie udało  :)

               Składniki:
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 500 g serka waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • herbatniki na spód (użyłam pełnoziarnistych)
Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Dno tortownicy o wym.22 cm wyłożyć herbatnikami. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, zmiksować ją żeby zrobiła się pianka, następnie dodać serki waniliowe i całość zmiksować. W tortownicy na ciastkach rozłożyć pokrojone brzoskwinie. Gęstniejącą masą serową zalać brzoskwinie i wstawić na godzinę do lodówki. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i zostawić do wystudzenia, a gdy zacznie tężeć wylać ją do tortownicy na stężałą masę serową i wstawić ponownie do chłodziarki na godzinę.
Przechowywać w lodówce.