środa, 5 marca 2014

Pizza zawijana - ślimaczki

   Obiad czy przekąska? A może wczesna kolacja....
 Pizza...ale trochę inaczej. W formie ślimaczków. Doskonałych na ciepło jak i na zimno.

                 Składniki:
 Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30g drożdży świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
Farsz:
  • 3 średnie cebule
  • 15 - 20 dag szynki konserwowej
  • ser żółty
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- można dodać paprykę, duszone pieczarki itp. Dodatki wg gustu. 

Sos pomidorowy:
  • przecier pomidorowy ( 3 łyżki )
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1-2  łyżki wody ( jeśli koncentrat jest rzadki , nie dodawać wody )
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Drożdże rozpuścić z cukrem w 4 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą, dodać łyżkę oliwy i wlać resztę wody. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i zostawić ( przykryć ) na 10 - 20 minut.
Przygotować farsz: cebulę zeszklić na patelni z odrobiną soli. Pokroić szynkę w kostkę i wymieszać z cebulą.
Tak przygotowane ciasto na oprószonym mąką blacie rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na cieście sos pomidorowy, wyłożyć farsz z cebuli i szynki, starkować ser żółty i posypać posiekaną bazylią.
 Ciasto z farszem zawinąć w rulon i ostrym nożem pociąć w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Piec na blasze posmarowanej oliwą w temp. 250°C około 8 - 10 minut.

13 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. Pięknie wygląda. Chętnie zjadłabym....

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na ciasto super:-) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć drożdży suchych zamiast świeżych? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile wychodzi na 1 porcje ?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)