środa, 14 stycznia 2015

Kruche ciastka z mrożonymi owocami

                      Kruche ciastka mogą być nadziane nie tylko orzechami, migdałami, rodzynkami czy czekoladą. Mrożone owoce również doskonale się do tego nadają. :)

              Składniki na ok.40 ciastek:
  •  3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g  margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 duży lub dwa małe cukry wanilinowe
  • około 15-20 dag mrożonych małych owoców ( jagody, porzeczki ) 
Posiekać margarynę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, posypać blat roboczy mąką i rozwałkować ciasto grubości ok. 3 mm. Szklanką wykrawać kółka, na powycinane ciastka powciskać zamrożone jagody, porzeczki. Piec w temp. 200°C ok. 15 minut.


2 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)