Kruche ciastka mogą być nadziane nie tylko orzechami, migdałami, rodzynkami czy czekoladą. Mrożone owoce również doskonale się do tego nadają. :)
Składniki na ok.40 ciastek:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 duży lub dwa małe cukry wanilinowe
- około 15-20 dag mrożonych małych owoców ( jagody, porzeczki )
Posiekać margarynę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, posypać blat roboczy mąką i rozwałkować ciasto grubości ok. 3 mm. Szklanką wykrawać kółka, na powycinane ciastka powciskać zamrożone jagody, porzeczki. Piec w temp. 200°C ok. 15 minut.
Świetnie wyglądają, takie biedronkowe :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, porywam jedno :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń