piątek, 19 czerwca 2015

Biszkopt makowy

Przepis na  biszkopt znaleziony w sieci. Troszeczkę zmieniony na swoje potrzeby. Na tortownicę o średnicy 23 cm.


                   Składniki:
  • 5 jajek
  • 150 g  cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g  suchego maku
Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec partiami cukier puder ciągle ubijając, następnie dodawać kolejno żółtka. Krótko zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Wsypywać do masy i wymieszać łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy o wym. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temp.175°C przez ok.40-45 minut.

2 komentarze:

  1. Ale ma idealnie przyrumienioną skórkę! I pięknie oddzielony od formy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt makowy to jeden z moich ulubionych, bardzo lubię robić go w mniejszej formie, np. babeczek.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)