Przepis na biszkopt znaleziony w
sieci. Troszeczkę zmieniony na swoje potrzeby. Na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki:
-
5 jajek
-
150 g cukru do wypieków
-
100 g mąki pszennej tortowej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
200 g suchego maku
Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec partiami cukier puder ciągle ubijając, następnie dodawać kolejno żółtka. Krótko zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Wsypywać do masy i wymieszać łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy o wym. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temp.175°C przez ok.40-45 minut.
Ale ma idealnie przyrumienioną skórkę! I pięknie oddzielony od formy :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt makowy to jeden z moich ulubionych, bardzo lubię robić go w mniejszej formie, np. babeczek.
OdpowiedzUsuń