środa, 27 kwietnia 2016

Rurki z ciasta francuskiego

Kolejny pyszny, prosty sposób na słodką przekąskę. Kruche rurki z ciasta francuskiego możecie nadziewać dowolnym ulubionym kremem :) U mnie nadziane kremem śmietankowym o smaku truskawkowym.

            Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • łyżka cukru (do posypania)
  • 1 jajko (do smarowania)
  • ulubiony krem do nadziewania rurek (np.bita śmietana,krem karpatkowy itp. )
 Ciasto podzielić na paski o szerokości ok.2 cm (ciąć z szerokości). Każdy pasek nawijać na formę do pieczenia rurek tak, żeby ciasto trochę nakładało się na siebie, a końcówkę ciasta lekko docisnąć. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby końcówka ciasta znalazła się na spodzie. Rurki posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać cukrem. Piec w temp.200 °C około 13-15 minut.
Wystudzone rurki nadziewać ulubionym kremem.
Ps. Jeśli nie macie foremek do rurek, można je zrobić samemu :) Zajrzyjcie tutaj

1 komentarz:

  1. Jak widze takie rurki, to mi się kojarzy wycieczka do Czech - tam w Krumlovie takie cieplitkie sprzedawali, tylko z ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)