Przeglądając bloga moje wypieki  natknęłam się na piwne bułki, które aż się prosiły, żeby również powstać w mojej kuchni. I tak też się stało. Nigdy jeszcze nie piekłam żadnych bułek, więc z niecierpliwością oczekiwałam na rezultaty i reakcję swojej latorośli. Dorotka z "moje wypieki" wie co dobre :)
Bułki jak na pierwszy (ale nie ostatni ) raz wyszły przepyszne, posmarowane masłem - pychota. Jedyny szkopuł w tym..........że było nam mało ,tak szybko znikały. Po prostu na drugi raz zrobię z podwójnej porcji zamiast kupowania pieczywa w postaci chleba:)
                  Składniki: 
- 75 dag mąki pszennej chlebowej
 - 250ml jasnego piwa (temp. pokojowa)
 - 250ml ciepłej wody
 - 25g świeżych drożdży
 - 50g roztopionego masła
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka cukru
 
- mak,sezam lub inne ziarna do posypania
 - jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
 
                 Wymieszać pokruszone drożdże z połową szkl. wody,cukrem i 2 łyżkami mąki-zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
                 Dodać piwo, roztopione masło, mąkę, sól. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawić na ok. godzinę, żeby wyrosło.
Po godzinie formować w dłonie równe niewielkie kulki (moje miały ok. 70g każda ) i poukładać na blaszce, przykryć ściereczką, zostawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.Potem posmarować każdą bułkę jajkiem, posypać ziarnami.
Po godzinie formować w dłonie równe niewielkie kulki (moje miały ok. 70g każda ) i poukładać na blaszce, przykryć ściereczką, zostawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.Potem posmarować każdą bułkę jajkiem, posypać ziarnami.
               Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w 200 °C do zezłocenia. Studzić na kratce.


Ale piękne bułeczki!
OdpowiedzUsuńile bulek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie,ale około 16-18 sztuk,a wszystko zależy od wielkości bułek.:)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie,ale około 16-18 sztuk,a wszystko zależy od wielkości bułek.:)
OdpowiedzUsuń