Syn namawiał, namawiał, aż dałam się skusić :) 
Bałam się, że jak drożdżowe to coś mi nie wyjdzie, ale gdzie tam, chałki jak malowanie -wszyscy zajadaliśmy  z masełkiem do mleka. 
               Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
 - 3 dag drożdży
 - 6 dag cukru
 - 6 dag margaryny Kasi
 - 1 jajko (+1 jajko do smarowania)
 - 1 szkl. ciepłego mleka
 - szczypta soli
 - otarta skórka z cytryny (sparzonej)
 
              Składniki na kruszonkę:
- 10 dag mąki
 - 5 dag cukru
 - 5 dag masła lub margaryny
 
     Zrobić rozczyn z drożdży: rozkruszyć drożdże, dodać ok ćwierć szkl. ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru i 1-2łyżki mąki.Wymieszać, żeby nie było grudek, zostawić na 10-15 minut .
     Do miski przesiać mąkę,wsypać pozostały cukier,rozpuszczoną  margarynę, jajko, sól, skórkę otartą z cytryny i rozczyn z drożdży.Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne, nakryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz. do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 lub 5 części, uformować wałki. Końce wałków powinny być wyraźnie węższe.Spleść warkocz, a końce jego podłożyć (wywinąć) pod spód. Ułożyć na blasze, zostawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
    W międzyczasie zrobić kruszonkę:mąkę wymieszać z cukrem dodając margarynę posiekaną nożem i wyrobić delikatnie palcami, aż będą grudki.
    Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka, potem kłaść kruszonkę. Piec ok. 30 min w temp. 180°C. 
                                               Smacznego :)
 Ps. Z porcji można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze chałki.
Kruszonkę można zrobić z połowy porcji, powinno wystarczyć. (ja swoją niewykorzystaną połowę zamroziłam na następny raz)
Kruszonkę można zrobić z połowy porcji, powinno wystarczyć. (ja swoją niewykorzystaną połowę zamroziłam na następny raz)




W przepisie wdarł się błąd. Składniki na kruszonkę podane są w g a nie w dag :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie.Bardzo dziękuję za info.Poprawiam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń