Składniki na biszkopt :
- 6 dużych jaj
 - szklanka cukru
 - 1,5 szklanki mąki tortowej
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - barwniki spożywcze
 
    Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z 
proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do 
chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać 
powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę 
i całość wymieszać.
   Ciasto podzielić na  5 części. Do każdego dodać barwnik i szybko wymieszać, żeby piana nie opadła. Ciasto  wlać do foremek.(w moim piecyku zmieściły się  naraz 3 foremki )
     Piec ok. 10 min. (ja piekę na termoobiegu) w temp. 180°C .Wystudzone blaty wyjąć z foremek. Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i odrobiną cukru.
Składniki do przełożenia i dekorowania biszkoptów:
- masa śmietanowa o smaku śmietankowym (lub innym)
 - 800 ml śmietany 30% (w tym 500 ml na masę , a 300ml do ubicia na udekorowanie)
 - śmietan-fix
 - cukier puder do smaku
 - wiórki kokosowe (niekoniecznie)
 
Ubić na sztywno 300 ml śmietany dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem pudrem.Obsypać boki torcika wiórkami kokosowymi. Udekorować według uznania.
bardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńjakiej średnicy są biszkopty ??
OdpowiedzUsuńFormy miały średnicę 18 cm.
UsuńNie dosc ze swietnie wyglada to jeszcze bardzo smakuje:-)kolorowe blaty przelozylam masa jogurtowa.Ania
OdpowiedzUsuń