Mimo, że bardzo słonecznie jeszcze na dworze to czuć w powietrzu jesień.To ciasto przypomina mi lato, które niestety minęło.
Moja rodzinka bardzo szybko zjada Shreka, nawet się nie obejrzę , a jego już nie ma. To chyba dobrze.....?
Ciasto wygląda bardzo elegancko,a kiedy nam się znudzi jego kolor, możemy  wykonać je za każdym razem w innym wariancie kolorystyczno-smakowym. Ile Pysiów, tyle możliwości. 
Z tym, że wtedy nie będzie to Shrek... :)
                    Składniki:
Biszkopt: 
- 4 jajka
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 1 szklankę czubatą mąki
 
Przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku około 25-30 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Jeśli biszkopt urósł dość wysoki, można przekroić go na pół. U mnie cześć biszkopta została wykorzystana do wspomnianych wcześniej bajaderek.
Masa zielona:
- 1 duża butelka zielonego napoju Pysio (900ml)
 - 3 małe budynie śmietankowe (bez cukru)
 - 2 opakowania ciastek Delicje
 
Gorącą masę wlać na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Po lekkim przestudzeniu masy, porozkładać na niej delicje czekoladą do góry-ciastko obok ciastka.
Masa śmietanowa:
- 400 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%
 - 1 zielona galaretka
 - 3/4 szklanki gorącej wody
 
Śmietanę 30% ubić na sztywno, pod koniec wlewać stopniowo rozpuszczoną galaretkę cały czas miksując, żeby składniki się połączyły ze sobą.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciastka.
Dodatkowo:
- 2 zielone galaretki
 - 900 ml wody
 
Przepis na foremkę o wymiarach 24 x 35 cm .


wygląda smacznie, bardzo ładnie Ci wyszedł:) lubię shreka bo nie jest za słodki i ciekawie smakuje:)
OdpowiedzUsuńWiele razy widziałam już to ciasto, ale w zasadzie jeszcze nie robiłam:) Pięknie Ci wyszło i śliczne zdjęcia;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńgdybym zobaczył na stole tak pyszne ciastka to chyba by mnie siłą musieli od niego odrywać :)
OdpowiedzUsuńWitam! A na jaką formę są te proporcje? dziękuję
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Na blaszkę 24x35 cm. Już dopisuję w notatce.
UsuńPiekłam z Twojego przepisu Shreka nie raz i zawsze świetnie wychodzi :) Bardzo polecam. Świetne ciasto i wszystkim w domu smakuje.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) Wpadnę do Ciebie w odwiedziny Waniliowa Chatko :)
Usuń