Jeśli potrzebny mi kakaowy biszkopt na tort, to piekę go właśnie z tego przepisu. Jak na razie jeszcze ani razu mnie nie zawiódł. Do upieczenia okrągłego biszkopta używam tortownicy 26 cm.
Składniki:
- 6 jaj
 - 1 szklanka cukru - dla ułatwienia sobie pracy cukier rozdrabniam w młynku
 - 1 1/3 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżki kakao
 - 1 łyżka wody
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając na najniższych obrotach.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać łyżkę wody i wymieszać wszystko łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wlać przygotowane ciasto.
Piec w temp.180 °C ok. 35-40 minut (do suchego patyczka ).

świetnie wyrośnięty:)
OdpowiedzUsuńbiszkopt wyrósł :) polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń