Jeszcze ani razu nie upiekłam żadnego ciasta z porzeczkami.W ogóle nie pamiętam kiedy je jadłam, chyba "sto lat temu" -  jak rodzice mieli działkę. Dzisiaj właśnie ten smak kwaskowych czerwonych porzeczek wywołał u mnie wspomnienia z dzieciństwa. 
Tarta? Czemu nie....kruche ciasto i słodko-kwaskowy smak....
Składniki:
Kruche ciasto:
- 190 g mąki pszennej
 - 25 g szklanki cukru
 - 100 g masła ( posiekać nożem )
 - 1 żółtko
 - 2 łyżki zimnej wody
 
Piec ok.15 minut w temp.190°C.
Warstwa śmietankowo-porzeczkowa:
- 500g gęstej śmietany 18%
 - niecałe pół szklanki cukru
 - 1 budyń smietankowy bez cukru
 - 2 białka
 - 50g wiórków kokosowych
 - ok. 220g czerwonej porzeczki
 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka cukru pudru
 
Przygotowaną masę śmietankową wlać do upieczonego wcześniej kruchego ciasta.Wyrównać.
Umyte porzeczki wymieszać delikatnie łyżką z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Owoce kłaść na masę śmietankową. Obsypać wierzch wiórkami kokosowymi.
Piec ok. 30 minut w temp. 175-180°C.
Ps.:Jeśli ktoś nie lubi wiórków kokosowych, może zastąpić je kruszonką.



Ciasto prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis.
Pozdrawiam.
Tarta wygląda wspaniale, a porzeczki to bomba witaminowa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Chyba z porzeczką jeszcze niczego nie piekłam, muszę to nadrobić. Zwłaszcza, że taka tarta z czerwoną porzeczką naprawdę ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńJa też z porzeczkami nie piekłam ciasta, a szkoda bo Twoje wyszło rewelacyjnie. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjne! Dziś upiekłam i wszyscy byli zachwyceni!
OdpowiedzUsuńCieszę się , że smakowało. Pozdrawiam :)
Usuń
OdpowiedzUsuńta tarta wygląda bardzo wytwornie, porywam jeden kawałek - :-)
Witam. Zrobilam te tarte. Bardzo dobra. Polecam bo jest szybka w przygotowaniu, bezproblemowa i smaczna.
OdpowiedzUsuń