Proste, nieskomplikowane ciasto.
Jagody doskonale równoważą kwaskowy smak malin.
Składniki:
- 250 g miękkiej margaryny
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jagód i malin (mogą być mrożone ) lub innych owoców
- 2 łyżeczki kakao
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć ze sobą. Około 1/3 części ciasta przełożyć do osobnego naczynia, dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać. Formę
24x35 cm wyłożyć pergaminem, wyłożyć najpierw jasne ciasto-wyrównać i na jasne wyłożyć część ciemną- również łyżką delikatnie rozprowadzić po całości. Owoce obtoczyć w mące ( wówczas owoce nie wpadną do środka ) i porozkładać na cieście. Piec w temp.180°C około 40 minut ( do suchego patyczka ).
Po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem.
to ciacho jest przepyszne !
OdpowiedzUsuńten wierzch jest szczególnie kuszący :)
OdpowiedzUsuńŚliczne jest, takie typowo letnie :)
OdpowiedzUsuń