Przepis na American Carrot Cake znaleziony w książce "Leiths cookery bible".
Wypróbowałam tą recepturę na ciasto marchewkowe z orzechami, troszkę jednak odbiegając od oryginału. Ciasto wychodzi wilgotne, aromatyczne, o delikatnym korzennym smaku. Jest pyszne i znakomicie smakuje w połączeniu z polewą z serka kremowego, która ma lekko słonawo-słodki smak. Polecam wypróbować:)
      Ciasto: Wypróbowałam tą recepturę na ciasto marchewkowe z orzechami, troszkę jednak odbiegając od oryginału. Ciasto wychodzi wilgotne, aromatyczne, o delikatnym korzennym smaku. Jest pyszne i znakomicie smakuje w połączeniu z polewą z serka kremowego, która ma lekko słonawo-słodki smak. Polecam wypróbować:)
                 Składniki (tortownica 20 cm):
- 250 ml oleju
 - 4 jajka
 - 225 g brązowego cukru ( 1 szklanka)
 - 140 g startej marchewki (około 2 średnie sztuki)
 - 225 g mąki ( 1 czubata i 1/3 szklanki)
 - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru (pominęłam i zamiast imbiru dodałam 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika )
 - 140 g posiekanych orzechów włoskich (plus 8 połówek orzechów do ozdoby )
 
- 100 g kremowego serka typu Philadephia, Almette, Piątnica
 - 2 łyżki masła
 - 4-5 łyżek cukru pudru
 - sok z cytryny do smaku (pominęłam)
 
Gdy ciasto wystygnie, wykonać polewę z serka: Serek wrzucić do garnka razem z masłem i cukrem pudrem, rozpuścić wszystko i odstawić na chwilę, żeby masa trochę wystygła, po czym rozprowadzić masę na cieście.



Pysznie :) Marchewkowe to jedno z lepszych korzennych ciast.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
OdpowiedzUsuń