Przygotowałam ostatnio czekoladową tartę z ciemnym spodem i gruszkami. Po upieczeniu ma ciekawą konsystencję, trochę przypomina mus. Tartę można udekorować dodatkowo bitą śmietaną lub zjeść np. z lodami. Jestem pewna, że będzie smakowało wyśmienicie :) Ja swoją zapakowałam w pudełko i zaniosłam do pracy i podzieliłam się ze znajomymi z pracy (to moi "testerzy" 😀 ). 
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
 - 100 g masła
 - 50 g cukru pudru
 - 1 łyżka ciemnego kakao
 - 1 jajko
 
- 1 tabliczka czekolady deserowej
 - 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
 - 200 ml słodkiej śmietany 30%
 - 2 jajka
 
- 4 gruszki
 - 0,5 szkl.cukru
 - 1 szkl.wody
 - goździki (2-3szt)
 - 1 łyżka soku z cytryny
 
Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.Wodę zagotować z cukrem, cytryną i goździkami. Do gotującej wody włożyć połówki gruszek, przykryć garnek pokrywką i gotować przez około 5 minut na niedużym ogniu (do momentu, aż będą lekko szkliste). Przygotowane gruszki wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Nagrzać piekarnik do 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (ok.26 cm) wraz z bokami, przykryć folią aluminiową, na wierzch położyć obciążenie (fasola,groch,ceramiczne kulki do pieczenia..) i piec około 12 minut, po czym zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.5 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika.
Do garnka wlać śmietankę i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Podgrzać całość (nie zagotować), zestawić z ognia i mieszać do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści i połączy ze śmietanką. Zostawić do wystudzenia. Gdy czekolada już będzie dobrze wystudzona, oddzielić białko od żółtek i ubić białka na sztywno, po czym zmiksować czekoladę. Następnie dodać żółtka, również wymieszać mikserem. Dodać ubitą piane z białek, wymieszać łyżką.
Masę przełożyć na przygotowane ciasto, na masie rozłożyć gruszki
Piec w temp.180°C około 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem bądź udekorować uprażonymi migdałami.


Gruszki i czekolada to pyszny duet :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
OdpowiedzUsuń