środa, 8 stycznia 2014

Puszyste serniczki z galaretką bez pieczenia

Delikatne i puszyste kostki sernikowe z galaretką na herbatnikach.
 Dosłownie rozpływają się w ustach.

                   Składniki:
  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku
  • herbatniki do wyłożenia na spód
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru (ok. 240g ) lub 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 czubatych łyżeczek żelatyny
Formę 39 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozpuścić 2 galaretki w niepełnych 4 szklankach gorącej wody i zostawić do wystygnięcia.
Ser zmiksować z cukrem lub cukrem pudrem, tak, żeby nie był wyczuwalny.
Śmietanę 30-kę ubić na sztywno. Dodać do twarogu i wymieszać.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w  8 łyżkach gorącej wody i lekko ciepłą ( nie gorącą ) wlewać pomalutku do masy serowej ciągle miksując.
Przygotowana masę przełożyć do formy z herbatnikami, wyrównać masę i wstawić do lodówki.
Gdy masa zgęstnieje, wylać na nią tężejącą galaretkę i wstawić ponownie do lodówki na około 2-3 godziny.
Pokroić w kostkę.
Smacznego.


 

5 komentarzy:

  1. Jakie śliczne i piękne kolory. Zazwyczaj na sernikach kolor cytrynowy króluje. A u Ciebie? Ślicznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny i niesamowicie apetyczny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam go ostatnio I zszedl niesamowicie szybko! Pyszny I piekny, swietny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)