Najpierw miało to być po prostu zwykłe przekładane ciasto biszkoptowe
z owocami, ale w końcu wyszedł pyszny jabłkowy torcik. Masa śmietankowa bez dodatku cukru doskonale zharmonizowała słodki smak bezy. A jabłka? Jabłka właściwie zawsze potrafią się dostosować do wszelkich słodkich wypieków. :)
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru (niecała szklanka )
- 1 łyżeczka octu
- 20 g płatków migdałów
Białka ubić na sztywna pianę dodając pod koniec miksowania ocet, następnie cukier i miksować aż będzie sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia obrysować koło ( troszkę mniejsze niż wielkość tortownicy w której będzie pieczony biszkopt ) i wyłożyć na papier ubitą pianę. Obsypać płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do temp. 180° C (termoobieg ). Przez pierwsze 5 minut piec bezę w temp.180°C , następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut w termoobiegu. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić bezę do wystygnięcia.
Biszkopt:
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 2 galaretki cytrynowe
Masa śmietankowa:
- 250 g mascarpone
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
Na masę śmietankową położyć bezę.
Naprawdę fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńMmm, to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSiostra ciacho wygląda tak smakowicie, że aż mam ochotę się poczęstować :)
OdpowiedzUsuńMniam, pychota... Uwielbiam takie ciasta;)
OdpowiedzUsuńA jakby zrobić to ciasto ale bez warstwy śmietanowej?
OdpowiedzUsuńCzemu nie...:)
Usuńwypróbowałam pyszne polecam !!!!
OdpowiedzUsuńBeze spokojnie z połowy porcji strasznie duża wyszła
OdpowiedzUsuńRobię już 3 raz, gorąco polecam! Bezę można zrobić z 3 białek- i tak wyrasta duża :)
OdpowiedzUsuńCzy jak dzisiaj włożę to ciasto do lodówki bo chcę je podać jutro, to beza nie namoknie za bardzo?
OdpowiedzUsuń