Od kiedy pamiętam, karpatkę przygotowywał mój małżonek, z tym, że krem
zawsze był z torebki.
Teraz moja kolej. Tym razem ciasto i krem budyniowy bez żadnych konserwantów i dziwnych dodatków czyli z domowym budyniem :).
Składniki:
Krem budyniowy:
- 900 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej z lekkim czubkiem
- 7 łyżek cukru
- 2 żółtka
- pół laski wanilii lub cukier wanilinowy
- 250 g miękkiego masła roślinnego o zawartości tłuszczu 80%
Ciasto parzone:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125 g masła lub masła roślinnego o zawartości 80% tłuszczu
- 4 jajka
- ponadto: cukier puder do posypania ciasta
Zimne ciasto miksować dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy (używać do miksowania spiralnych mieszadeł, wtedy ciasto nie przykleja się do nich ).
Nagrzać piekarnik, formę do pieczenia o rozm. 24 x 35 cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić na blaszce połowę ciasta i upiec w temp. 200°C przez około 30 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 5 minut ( na blaszce ), żeby troszkę ostygło i dopiero wyłożyć ciasto na ściereczkę.
Miękkie masło utrzeć "na puch". Do utartego masła dodawać po łyżce budyniu miksując, aż masa będzie jednolita. Masę budyniową wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta, wyrównać i przykryć drugą warstwą ciasta. Posypać obficie cukrem pudrem.
Klasyka w najlepszym wydaniu. :))
OdpowiedzUsuńo wieki nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńStare, dobre czasy. Dawno karpatki nie jadłam. A kiedyś było moim ulubionym. Fantastycznie krem Ci wyszedł. Aż się oblizałam na sam widok :)
OdpowiedzUsuńHello,
OdpowiedzUsuńhow many is 1 cup? Is this 150 ml. I am from Germany and I don´t know your measure. Thank you very much.
1 cup is 250 ml :)
UsuńMmm, uwielbiam karpatkę;))) Ale dawno już jej nie robiłam!
OdpowiedzUsuńWygląda pewnie tak, jak smakuje, czyli wyśmienicie.Kocham pieczenie i próbowanie niebiańskich smaków. Niestety, zaczynam to odczuwać na wadze;( Co z tym zrobić? Asia
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam karpatkę, a tak dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, karpatka wychodzi tak jak powinna :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, ale moim zdaniem budyń zdecydowanie za rzadki, pomimo tego że i tak dałam mniej mleka niż w przepisie. Musiałam dodać jedno opakowanie budyniu w proszku, i wyszło pysznie. Polecam albo dodać więcej mąki albo jeszcze dwie łyżki mąki ziemniaczanej bądź 1 opakowanie budyniu. Smacznego
OdpowiedzUsuńMiałam podobnie, dodaje budyń
UsuńDzień dobry Pani mój ulubiony placek jeszcze nie robiłam ale przyjdzie ten dzień, że zrobię
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis placek wygląda mega mega
OdpowiedzUsuń