piątek, 22 maja 2015

Jabłecznik orzechowy z bitą śmietaną

Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną....ciekawe i smakowite połączenie smaków. Jestem zadowolona z efektu jaki uzyskałam, a i moi "jurorzy" również docenili wypiek :)
Biszkopt jest wilgotny, jabłka kwaskowo-słodkie a bita śmietana delikatna, do tego jeszcze polewa czekoladowa... mniam... Sami musicie spróbować ;)

                             Składniki:

Biszkopt orzechowy:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka orzechów (100 g )
  • 3 łyżki bułki tartej 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wsypując pod koniec cukier puder. Dodawać po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach. Dodać rozdrobnione orzechy i bułkę tartą, wymieszać łyżką. Formę do pieczenia o wym. 24 x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w temp.160°C około 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopta wyjąć go z formy i delikatnie zdjąć z niego papier. Zostawić do wystudzenia.
Po wystygnięciu biszkopta przekroić wzdłuż na pół.

Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek ( polecam renety )
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1/4 szklanki wody
  •  2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, wlać 1/4 szklanki wody, dodać 2 łyżki cukru, sok z cytryny i uprażyć jabłka na małym ogniu do miękkości mieszając co jakiś czas (pod przykryciem szybciej będą miękkie ). Gdy jabłka będą miękkie, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.

Warstwa śmietankowa:
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 3 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem.

 Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła
  • 70 g słodkiej śmietanki 30% 
Zagrzać śmietankę ( nie gotować ). Wrzucić połamaną czekoladę i masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

 Jedną część biszkopta przełożyć do blaszki w której był wcześniej pieczony, wyłożyć wystudzone jabłka ( powinny być całkiem zimne ), na jabłka dać ubitą śmietanę, przykryć drugą częścią biszkopta orzechowego. Górę ciasta polać polewą czekoladową. Wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)