Zostały mi jeszcze mrożone jagody i chciałam je dobrze wykorzystać. Udało mi się.
Upiekłam biszkopt, przełożyłam go śmietankową masą z jagodami, przykryłam bitą śmietaną, a na wierzch dałam frużelinę jagodową. Wyszło pysznie. Najlepiej smakuje wyjęte z lodówki pół godziny przed podaniem.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka gorącej wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec
ubijania cukier, następnie po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach . Wlać
wodę i olej, dodać przesiane przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem
dopieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do
wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym.
35 x 24 cm i piec w temp. 180°C przez około 30-35 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Ps. Do ciast biszkoptowych przekładanych ścinam lekko wierzch, żeby przecięte blaty wyglądały jednakowo.
Masa jagodowa:
- 350 g jagód ( u mnie mrożone )
- 150g wody
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżeczek żelatyny spożywczej ( plus 5 łyżek wody )
- 400 g słodkiej śmietanki 30%
Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała. Jagody umyć, wrzucić do garnka, dodać wodę i cukier. Zagotować, żeby się cukier rozpuścił i odstawić. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( w mikrofali jest szybciej - trwa to dosłownie chwilkę ), wlać do gorących jagód i dobrze wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Gdy jagody wystygną, ubić śmietankę na sztywna masę, następnie dodawać partiami do jagód i zmiksować całość.
Masę jagodową wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i przykryć drugą połową ciasta.
Bita śmietana:
- 500 g słodkiej śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch biszkopta.
Frużelina jagodowa:
- 250 g jagód
- 100 ml wody ( niecałe pół szklanki )
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żelatynę zalać jedną łyżką wody i zostawić do napęcznienia. Jagody zagotować z wodą i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w dwóch łyżeczkach zimnej wody, wymieszać, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej ( lub mikrofali ), wlać do jagód i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Wystudzoną frużelinę rozprowadzić na wierzchu bitej śmietanie. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki do schłodzenia.
pyszna propozycja ! idealna na niedzielny deser :)
OdpowiedzUsuńPowinno smakować każdemu, kto lubi ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho na sezon jagodowy- piękne!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńI te kolory *.* Idealne ^^
kusisz, oj kusisz :)
OdpowiedzUsuń