Delikatny sernik z każdymi owocami będzie smakował wyśmienicie.Tym razem z jagodami, na kruchym spodzie. Wierzch również został potraktowany kruchym ciastem i obsypany cukrem pudrem.
Składniki: Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 g zimnego masła
Dno tortownicy o wym.23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większą część) wyłożyć na dnie formy i ok 1 cm na jej bokach. Wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 150°C.
Masa serowa:
- 500 g twarogu w wiaderku
- 250 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 2/3 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- ok. 250-300 g umytych świeżych jagód (mogą być mrożone)
Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć, ostudzić, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuńOj, pyszny :)
UsuńOj, ale bym teraz taki zjadła:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zostawię kawałek dla Ciebie :)
UsuńO mniam! Wygląda pysznie :3
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie :) Podbieram kawałek :D
OdpowiedzUsuńJak braknie,to doniosę :)
Usuń