środa, 24 sierpnia 2016

Sernik z jagodami

Delikatny sernik z każdymi owocami będzie smakował wyśmienicie.Tym razem z jagodami, na kruchym spodzie. Wierzch również został potraktowany kruchym ciastem i obsypany cukrem pudrem.
               Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 120 g zimnego masła
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, podzielić ciasto na dwie części:2/3 i 1/3, zawinąć w folię i włożyć ciasto do lodówki na  godzinę do schłodzenia.
Dno tortownicy o wym.23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większą część) wyłożyć na dnie formy i ok 1 cm na jej bokach. Wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 150°C.

Masa serowa:
  • 500 g twarogu w wiaderku
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • ok. 250-300 g  umytych świeżych jagód (mogą być mrożone)
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować tylko do momentu połączenia się składników. Wyjąć z lodówki formę z przygotowanym ciastem, na ciasto wylać masę serową. Na wierzch wyłożyć jagody, z lodówki wyjąć drugą część ciasta, rwać na kawałki i kłaść na owoce. Piec około godzinę.
Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć, ostudzić, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)