Keks to ciasto nadziane mnóstwem kandyzowanych owoców i bakalii, takie świąteczne ciasto. Jednak nie wszyscy je lubią, choć nie mam pojęcia dlaczego ☺.
Składniki:Ciasto:
- 300 g mąki pszennej ( 2 szklanki czubate )
- 200 g miękkiej margaryny
- 150 g cukru pudru (1 i 1/4 szklanki )
- 4 jajka
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g kandyzowanych owoców np. mieszanka bakaliowa, skórka pomarańczowa ( może być również żurawina suszona, rodzynki, orzechy itp. )
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
Boki keksówki o wym. 12 x 25 cm nasmarować margaryną, obsypać kaszą manną i przełożyć ciasto do formy. Wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180°C przez ok. godzinę-godzinę i 10 minut (do suchego patyczka ).
Uwielbiam! A tak dawno nie robiłam, że czas najwyższy przypomnieć sobie przepis i zrobić po raz kolejny to przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń