środa, 14 grudnia 2016

Seromakowiec

Nie mogłam się zdecydować: makowiec czy sernik, więc może dwa w jednym? Ciasto proste w przygotowaniu  i smaczne. Wilgotne. Z powodu chronicznego braku czasu, ale też i lenistwa wykorzystałam gotową masę makową, która okazała się trochę rzadka, więc dodałam do niej 2 łyżki bułki tartej i wiem, że z tej firmy więcej nie kupię masy. Niedługo święta, więc takie ciasto jak znalazł na taka okazję. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową.

               Składniki:
Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki miękkiej margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Formę do pieczenia o wym. około 39x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć równo przygotowane ciasto i włożyć do lodówki.

Masa makowa:
  • 600 g gotowej masy makowej
  • 2 białka
 Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy makowej i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć do formy z ciastem.

Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku (dobrej jakości)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
Miękkie masło zmiksować z połową szklanki cukru. Jajka zmiksować z drugą połową cukru do białości. Do miski wyłożyć ser, dodać resztę produktów na masę serową i zmiksować do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć na masę makową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temp. 175-180°C.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut po czym wyjąć ciasto i zostawić do ostudzenia.
Wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

3 komentarze:

  1. Wow fajny przepis! Lubię zarówno sernik, jak i makowiec i oba ciasta zawsze robię na święta Bożego Narodzenia, ale może w tym roku zdecyduje się na mix i skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam seromaka, bo tak u mnie w domu mowi sie na seromakowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś miałam przyjemność spróbować tego ciasta, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)