Zbliżały się urodziny  M., więc trzeba było coś upiec. Wiem, że lubi czekoladowe torty,  więc upiekłam ciemny biszkopt i do dzieła. Torta robiłam w tajemnicy u koleżanki, więc niespodzianka jak najbardziej się udała. Dałam radę. Mąż bardzo się zdziwił jak wparadowałam po pracy z tortem i szampanem śpiewając mu sto lat :) Nie obyło się bez odwiedzin najbliższych, a tort zniknął tak szybko, że nawet nie zdążyłam spytać czy im smakuje :))
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 szklanka cukru
 - 1 1/3 szklanki mąki
 - 2 łyżki kakao
 
- 400 g serka naturalnego lub zmielonego w wiaderku
 - 400 g śmietanki 30 %
 - 2-3 łyżki cukru
 - mały cukier wanilinowy
 - 2 płaskie łyżki żelatyny
 
- 250 ml słabej ostudzonej herbaty
 - 1 kieliszek rumu
 - ok. 125 g cukru
 - sok z wyciśniętej połówki cytryny
 
- dżem wiśniowy
 - masa śmietanowa czekoladowa
 - 500 ml śmietanki 30%
 - inne dodatki wg. uznania do ozdobienia tortu
 
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i mieszać, aż żółtka zmienią kolor na jaśniejszy.Pozostawić na chwilę, żeby proszek zaczął działać.
Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier dokładnie wymieszać, żeby nie był wyczuwalny (ja dodaję rozdrobniony cukier, wtedy nie ma kłopotu z mieszaniem ).
Dodać żółtka, połączyć z białkami.
Mąkę wymieszać z kakao, wsypać i dokładnie wymieszać ręcznie-nie mikserem, wtedy biszkopt będzie pulchniejszy.
Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy 25 cm i piec w temp.180 ° C około 40-45 minut.
Gdy biszkopt wystygnie, przekroić go, aby powstały 3 blaty i przygotowanym ponczem nasączyć każdy.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, wymieszać i zostawić na chwilę, żeby napęczniała.
W tym czasie ubić śmietankę na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier z cukrem wanilinowym. Do ubitej śmietany przekładać serek, wymieszać delikatnie łyżką.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlewać do masy śmietankowej cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się "kluchy".
Na dolny blat biszkopta wyłożyć dżem, a na niego kłaść gotową masę serową.To samo zrobić ze środkowym blatem.
Ubić 500ml śmietanki 30%, pod koniec dodając masę śmietanową czekoladową. Przed obłożeniem biszkopta masę najlepiej schłodzić ok. pół godziny w lodówce.
Obłożyć tort, zdobić wg uznania.
-u mnie jako dodatki: głównie ciemna posypka waflowa na pokrycie boków torta, czereśnie dekoracyjne, cytryna i inne.


Musiał być pyszny, bo czekoladowy :D
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com
Cudowny i taki czekoladowy! :)
OdpowiedzUsuńWykorzystałam masę serową do rolady. Dodałam do niej jeszcze pół pojemniczka "nutelli". Idealnie się ścięła, nie wypływała z ciasta, jak to czasem zdarza się z bitą śmietaną. Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa pewno była pyszna ta Twoja masa. Pozdrawiam :)
UsuńNigdy nie pieklam tortu, ja wogole nie pieke. Nie wychodzi mi. Ale czego sie nie robi dla syna. O jaki krem smietnowo czekoladowy chodzi?
OdpowiedzUsuńTaką masę śmietanową o smaku czekoladowym można zakupić w sklepie. Jest to masa śmietanowa Dr.Oetkera i jest w kilku smakach do wyboru. Jeśli nie chce się komuś samemu bawić, to właśnie ta masa jest świetna. Pozdrawiam.
Usuń