Ciasto drożdżowe z serem i jabłkami. Przepis na to ciasto znalazłam  w książeczce z przepisami "Pieczenie jest proste-ciasta z jabłkami" nr 3/2013.
Bardzo obiecująco się przedstawiał, więc spróbowałam je upiec i nie żałuję. Nie wiem tylko skąd ta nazwa, szukałam informacji w internecie, ale nic nie znalazłam, żeby ją w jakiś sposób wytłumaczyć. Ustaliłam tyle, że Frankonia jest krainą historyczną w południowych Niemczech i posiada największe skupisko browarów w tym kraju ( wg Wikipedii ).
 Chudy twaróg i mleko ( w oryg. przepisie ) zamieniłam na twarożek w wiaderku, bo taki czekał w lodówce na wykorzystanie.  Do upieczenia użyłam tortownicy 26 cm.
Gotowe ciasto zaniosłam do pracy na test wśród znajomych, który przeszedł bardzo pomyślnie, jedynie mąż w domu  stwierdził, że woli ciasta z kremami :) No cóż, o gustach się nie dyskutuje. Poza pizzą to on drożdżowych ciast nie preferuje. Za to ja ... wstyd się przyznać ile zjadłam kawałków....a ..upa rośnie :) Zresztą, jeśli się skusicie, to sami ocenicie.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka drożdży instant
 - 30 g cukru
 - szczypta soli
 - 80 masła roślinnego
 - 1 jajko
 - 100 ml letniego mleka
 
- 500 g twarogu z wiaderka
 - 50 g cukru
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 3-4 jabłka
 
- 2 jajka
 - 50 g cukru
 - 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
 
Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie włożyć ciasto. Uformować z ciasta wyższe brzegi. Przełożyć na ciasto masę twarogową, ułożyć na masę pokrojone jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika
Piec w temp. 200°C ok. 20 minut.
Jajka na polewę roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać polewę na ciasto i piec następne 20 minut w tej samej temperaturze.
Po wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.





Wygląda bardzo smakowicie;)))
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, jest smakowite :)
UsuńŚwietny przepis! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńOd dawna mnie kusi, muszę w końcu zrobić, skoro tak zachęcasz :)
OdpowiedzUsuńJUż czuję jak to pachnie!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis.
Pozdrawiam.
Bardzo ciekawy przepis :))
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji :)