To najlepsze kruche rurki jakie dotychczas jadłam zwłaszcza, że własnoręcznie je przygotowałam :)
Nosiłam się z tym zamiarem już od jakiegoś czasu, ale cierpiałam na brak foremek do rurek, aż do teraz. Jak je tylko zobaczyłam z sklepie, wiedziałam, że będą moje.
Później szukałam przepisu przeszukując internet i doszłam do wniosku, że na te rurki jest tylko jedna "receptura" :) A skoro wszyscy z niej korzystają to znaczy, że jest to również przepis dla mnie. Mając jednak pewne obawy, że może coś mi przy nich nie wyjść (okazało się, że niepotrzebnie) - zrobiłam na pierwszy raz ciasto z połowy porcji i wyszły mi 23 rurki, które zniknęły niemalże z prędkością światła. Już nie popełnię tego błędu i będę od tej chwili piec rurki z całej porcji.
W wykonaniu one może wydaja się być troszkę pracochłonne, ale to tylko tak jest na początku, później prawie same się robią :)
Przepis znalazłam tu i wiernie za Dorotą zacytuję.
Rurki wyszły pysznie kruche.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 250g gęstej śmietany
- szczypta soli
Schłodzone ciasto podsypać delikatnie mąką i cienko rozwałkować.
Kroić na długie paski szerokości ok. 1,5-2 cm.
Metalowe foremki posmarować tłuszczem i na każdą nawijać pasek zaczynając od węższej strony do szerszej. Jedną część rurki obtoczyć w cukrze, kłaść na wyłożona papierem blaszkę.
Piec około 15 minut w temp. 200°C.(do zrumienienia).
Wystudzić. Napełniać kremem lub bitą śmietaną.
Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 250 g miękkiego masła
Wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut w celu schłodzenia kremu.
Napełniać rurki.
piękne!
OdpowiedzUsuńA ja od dawna zabieram się za upieczenie domowych rurek i wiecznie coś mi w tym przeszkadza. Trzeba się w końcu zmobilizować, bo Twoje wyglądają cudnie!!
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńsmaczne bardzo delikatne, kruche i nie za słodkie polecam
OdpowiedzUsuńzajefajne
OdpowiedzUsuńJUTRO BĘDĘ JE PIEC MAM NADZIEJĘ ŻE WYJDĄ TAKIE ŁADNE JAK TWOJE (BO TO DLA GOŚCI). DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, w weekend i ja będę piec te rurki.
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdą Wam pyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzieki za super przepis, rurki wyszly pyszne... teraz czas upiec Twoje ciasto szpinakowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
robotkikatarzynki.blogspot.com