Ten torcik chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu. W końcu zdecydowałam się,żeby spróbować. Delikatny biszkopt (z przepisu od moje wypieki ) przekładany musem ananasowym, ozdobiony bitą śmietaną, prażonymi migdałami, czekoladą i kawałkami ananasa.
Tu nie ma co pisać, to trzeba spróbować :)
Składniki na tortownicę 22cm:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto przełożyć do tortownicy o wym. 22 cm.wyłożonej papierem (spód) lub wysmarowanej tłuszczem.Wyrównać.
Piec w temp.180°C około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie był upieczony po 25 minutach).
Uwaga: nie otwierać piekarnika w ciągu pierwszych 15 minut, aby ciasto nie opadło.
Mus ananasowy:
- 1 puszka ananasów (565 g z zalewą)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru
- 300ml śmietany 30%
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżeczki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 4 kostki czekolady
- garstka migdałów
Przekroić biszkopt na dwa placki. Pierwszy placek włożyć do tortownicy, przełożyć na niego zagęszczony mus, przykryć drugim plackiem.
Dobrze schłodzoną śmietanę 30% ubić ze śmietan-fixem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.Obłożyć biszkopta. Migdały lekko podrumienić na patelni, wystudzić i posypać górę torcika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i łyżeczką polewać torcik tworząc nierówne linie.
Po prostu bajka!!!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się się z poprzedniczką :) Cudeńko!
OdpowiedzUsuńAle bajkowy ten tort. Uwielbiam torty i robić i jeść, a na Twój to nie mogę się napatrzeć. Bardzo podoba mi się przepis na ten mus do masy. Zapiszę i wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńniebiańsko leciutki, bosko pyszny :), pozdrawiam cieplutko, będę często zaglądać :)
OdpowiedzUsuńWitam! Czy taki mus ananasowy wyszedłby gdyby użyć tyle samo gramów zmiksowanego świeżego ananasa i zamiast syropu tyle samo świeżego soku ananasowego? Oczywiście reszta normalnie, z żelatyną. Albo chociaż ananas z puszki zmiksowany ze świeżym sokiem zamiast z syropem? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmm..nie ryzykowałabym. Z tego co się orientuję to galaretki (a są na żelatynie) nie tężeją ze świeżymi owocami ananasa i kiwi,więc i tu ze świeżym sokiem ananasowym również może być problem.
Usuń