Delikatny biszkopcik, lekko kwaskowa pianka malinowa, słodka pierzynka z bitej śmietany. Niesamowity smak dzięki dodaniu prażonych migdałów. Nawet córka spróbowała mojego wynalazku i stwierdziła, że dobre, nałożywszy sobie na talerzyk od razu dwa kawałki ciasta. Zabrzmiało to jak komplement, zważywszy, że ta moja nastolatka wybredna jest :)
Polecam wszystkim wielbicielom owocowych smaków.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec w temp. 180°C ok. 20 minut.
Wystudzony biszkopt nasączyć delikatnie ponczem z herbaty i cytryny.
Masa malinowa:
- 500 g malin ( u mnie mrożone )
- 6-8 łyżek cukru(do smaku, zależnie od kwaśności owoców )
- 200 g słodkiej śmietanki 30%
- 6 pełnych łyżeczek żelatyny
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia, następnie w kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę i zostawić do ostygnięcia.
Ubić śmietanę z cukrem na sztywną masę.
Rozpuszczoną żelatynę wlewać powoli do malin cały czas mieszając łyżką lub mikserem. Gdy zacznie gęstnieć, mus malinowy połączyć z ubitą śmietaną, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę zostawić na 10-15 minut do schłodzenia. Jak zacznie gęstnieć, wylać ją na biszkopt i wstawić całość do lodówki.
Bita śmietana:
- 400 g słodkiej śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek płatków migdałów
Ubitą śmietanę rozłożyć na masę malinową i obsypać migdałami.
Do zrobienia tego ciasta użyłam formy 24 x 35 cm
Naprawdę pychotka. Zrobiłaś tak pięknie równiutko. Chętnie zjadłabym taki kawałek :)
OdpowiedzUsuńPychotka, ciasto to musi być pyszne. Pięknie zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pyszne i lekkie ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie,aż chce się sięgnąć po kawałeczek. :)
OdpowiedzUsuńProbuje dzis upiec z okazji Dnia Ojca:-) Mam nadzieje, ze niespodzianka sie uda!:-)
OdpowiedzUsuń