Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć aromatycznego, korzennego zapachu pierniczków. Można je zrobić kilka dni wcześniej i przechować do świąt w pudełku. Z podanych składników wychodzi około 75 pierniczków.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki płynnego miodu ( ze sztucznym miodem pierniki szybciej miękną )
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
Schłodzone ciasto wyłożyć na oprószony blat i rozwałkować. Wykrawać foremkami ciastka.
Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 12-15 minut.
Wystudzone pierniczki można dekorować lukrem.
Ps. Po upieczeniu pierniczki są twarde. Po włożeniu ich do słoja czy puszki po kilku dniach zmiękną.
Jak wymalować lukrem takie precyzyjne kształty?
OdpowiedzUsuńMoże takie precyzyjne one nie są, ale starałam się jak mogłam :) Przygotowany lukier przekładam do woreczka cukierniczego, którego ucinam końcówkę i dekoruję tym pierniczki. Pozdrawiam :)
UsuńAle się napracowałaś;)) Śliczne!
OdpowiedzUsuńZdolna jesteś. Takie cudeńka robisz. Aż miło popatrzeć. I smacznie i ładnie :)
OdpowiedzUsuńCudne pierniczki, bardzo ładnie udekorowane. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę przepięknie! zapraszam do mnie http://kuchniapszczoly.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń