Cudne piernikowe choineczki z lukrowym "śniegiem". Świetny pomysł
na pierniki w postaci ozdoby świątecznej i prezentu. Z przepisu wyszło mi 9 choinek. Pomysł na nie zaczerpnęłam z internetu. Część już rozdałam znajomym i rodzince, a reszta zostanie w domu :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny ( 125g )
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kako
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 3 szklanki cukru pudru
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę, następnie schłodzone rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wykrawać różnej wielkości ciastka. Piec w temperaturze 180°C przez około10 minut, najmniejsze kształty około 5-6 minut w zależności od wielkości foremek.
W misce ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę Na każdy upieczony pierniczek, zaczynając od największego kłaść łyżkę lukru królewskiego przykrywając go kolejnym, mniejszym piernikiem. Tak samo postąpić z kolejnymi ciastkami. Zostawić do wyschnięcia lukru.
o kurcze cudne!!!!!! i co??? musze je zrobić z synem! tylko kiedy???
OdpowiedzUsuńpiekne!! :)
OdpowiedzUsuńDoskonale sprawdzą się zarówno jako ozdoba świąteczna, jak i smakołyki :) Przepiękne!
OdpowiedzUsuń