czwartek, 11 czerwca 2015

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Co prawda sezon rabarbarowy pomału dobiega końca i na straganach pojawiły się już od jakiegoś czasu truskawki, ale zdążyłam jeszcze upiec pyszny placek z rabarbarem. Rabarbar, zwany też rzewieniem ogrodowym, ma kwaskowaty smak i posiada jędrne, czerwono-zielone pędy. Co prawda zawiera kwas szczawiowy, jednak używamy go w kuchni tak mało i rzadko, że nam nie zaszkodzi. Rabarbar sprawdza się prawie we wszystkich rodzajach ciast: drożdżowe, biszkoptowe czy kruche. W moim przypadku również doskonale wpasował się w zestawie z puszystym,wilgotnym ciastem z kruszonką.
  
                   Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny ( pół kostki )
  • ok. 700 g rabarbaru
  • bułka tarta ( 1 garść )
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła lub masła roślinnego ( zaw. min. 80% tłuszczu )
 Masło ( margarynę ) rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić.
Jajka zmiksować z cukrem. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować. Wlewać stopniowo rozpuszczony, wystudzony tłuszcz i wymieszać do chwili połączenia składników. Pokrojony rabarbar wymieszać z 3 łyżkami cukru.
Formę do pieczenia 24 x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Wlać ciasto, wierzch posypać bułką tartą ( bułka wciągnie sok z rabarbaru ), na ciasto wyłożyć rabarbar.
Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagniatać palcami do momentu, aż masło nie będzie wyczuwalne, a całość będzie miało konsystencję piasku z grudkami pożądanej wielkości.
Ciasto z rabarbarem obsypać kruszonką. Piec 45-50 minut w temp. 180°C.


2 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)