wtorek, 29 grudnia 2015

Tort śmietankowy Kraina Lodu

 Tort o smaku śmietankowym dla chrześnicy, która jest w tej  chwili na etapie Krainy Lodu :)
 Takie gotowe opłatki o przeróżnej tematyce można niedrogo zakupić przez internet.
Przygotowując tort z opłatkiem waflowym, najlepiej biszkopt przełożyć i ozdobić kremem dzień wcześniej, a opłatek kłaść jak najpóźniej, czyli około 2-3 godziny przed imprezą. 
Zdecydowanie nie kłaść go dzień wcześniej, ponieważ możemy mieć nieprzyjemną niespodziankę, gdy opłatek się rozmaże. Przygotowany opłatek wyciąć, położyć na wierzch tortu, delikatnie przyklepać np. gąbeczką lub zwiniętą białą serwetką i zostawić na parę minut, żeby zmiękł (na początku będzie się fałdował), nie próbować go naciągać, bo się rozerwie. Po kilku-kilkunastu minutach opłatek na pewno nabierze intensywniejszych kolorów i sam powinien się wyrównać z powierzchnią (wyprostować). 
Ja po kilku minutach od nałożenia opłatka (jeżeli zachodzi taka potrzeba) ponownie miejscami poklepuję zwiniętą serwetką opłatek w miejscach, gdzie widzę jeszcze jakieś niedoskonałości. Wydaje mi się, że to pomaga.

4 komentarze:

  1. Tort przepiekny !!! czym udekorowane sa boki ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję.Boki dekorowane są wiórkami waflowymi.

    OdpowiedzUsuń
  3. A przepis na tort można prosić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis pochodzi stąd : http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2015/01/tort-z-bita-smietana-i-mascarpone.html.

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)