środa, 14 grudnia 2016

Keks

 Keks to ciasto nadziane mnóstwem kandyzowanych owoców i bakalii, takie świąteczne ciasto. Jednak nie wszyscy je lubią, choć nie mam pojęcia dlaczego ☺.

                   Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej ( 2 szklanki czubate )
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 150 g cukru pudru (1 i 1/4 szklanki )
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g kandyzowanych owoców np. mieszanka bakaliowa, skórka pomarańczowa ( może być również żurawina suszona, rodzynki, orzechy itp. ) 
 Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
Białka jajek oddzielić od żółtek. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, następnie po jednym żółtku ciągle miksując. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wsypać kandyzowane owoce do ciasta. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Łyżką połączyć pianę i bakalie z ciastem.
Boki keksówki o wym. 12 x 25 cm nasmarować margaryną, obsypać kaszą manną i przełożyć ciasto do formy. Wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180°C przez ok. godzinę-godzinę i 10 minut (do suchego patyczka ).
Wyjąć z formy- przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem i owocami kandyzowanymi.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam! A tak dawno nie robiłam, że czas najwyższy przypomnieć sobie przepis i zrobić po raz kolejny to przepyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)