Był już Shrek , a teraz czas na Pysia. Pora go przedstawić:
Pysio jest pomarańczowy, rozłożył się na kakaowym biszkopcie, okrył białą pianką i na górę, żeby poczuć się bardziej komfortowo, nałożył do koloru pyszną galaretkę. Nie jest przesłodzony, ale zawsze znajdą się tacy, którzy twierdzą, że jest za mało słodki.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 900 ml pomarańczowego soku Pysio (np. marchew-jabłko-brzoskwinia )
- 400 g słodkiej śmietanki 30%
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki pomarańczowe na wierzch
- 900 ml gorącej wody
Całość przesypać do ubitej piany i delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę o wym. 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać do blaszki przygotowane ciasto, wyrównać. Piec w temp.180°C ok. 25-30 minut.
Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Budynie i cukier rozpuścić w 1 1/2 szklanki soku, pozostały napój zagotować ( napój pryska podczas podgrzewania, więc należy go często mieszać ). Do gotującego się soku wlać rozmącone budynie i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i zostawić do przestudzenia
Śmietanę 30-kę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder, następnie wlewać powoli wystudzoną galaretkę cały czas miksując. Gotową masę wyłożyć równo na masie "pysiowej". Wstawić ciasto do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietankową i ponownie wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i zostawić do przestudzenia
Śmietanę 30-kę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder, następnie wlewać powoli wystudzoną galaretkę cały czas miksując. Gotową masę wyłożyć równo na masie "pysiowej". Wstawić ciasto do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietankową i ponownie wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.
Ummmmmh!!!!!! Delicious!!!
OdpowiedzUsuńXxx
Uwielbiam takie ciasta!! A jakie piękne, równe warstwy:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny
OdpowiedzUsuńświetnie opisany sposób przygotowania.pozdrawiam Mirka:)
OdpowiedzUsuń