Coś mnie ostatnio wzięło na ciasta drożdżowe.
Przepyszne ciasto z cynamonem w formie "odrywanej" znalazłam na stronie Margarytki i tylko częściowo go zmieniłam dla własnej wygody.
Przepyszne ciasto z cynamonem w formie "odrywanej" znalazłam na stronie Margarytki i tylko częściowo go zmieniłam dla własnej wygody.
Do jednej dłoni kawałek ciasta, a do drugiej kubek ciepłego mleka i śniadanko gotowe. A i goście nie pogardzą taką formą poczęstunku przy kawie czy herbacie :)
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g rozpuszczonego masła
- 160 ml. ciepłego mleka (3/4 szklanki )
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika ( z braku przyprawy mogą być 2 łyżeczki cynamonu )
Rozpuścić masło z cukrem, zestawić z ognia, wsypać cynamon z przyprawą do jabłecznika i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie roboczym oprószonym mąką na prostokąt ok. 30 x 45 cm.
Rozprowadzić rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem na cieście. Pokroić na kilka równych pasków. Pokrojone paski ułożyć jeden na drugim i ponownie przekroić na kilka części.
Wyłożyć małą blaszkę o wym. 25 x 11 cm papierem do pieczenia. Ułożyć w niej rzędami kawałki ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w temp. 180°C przez ok. 40-45 minut, przy czym przez pierwsze 25 minut najlepiej pod przykryciem (luźno położyć tylko papier do pieczenia ) i następne 15 minut już po zdjęciu papieru.
Wyjąć i zostawić do przestudzenia. Najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe.
mmm ślinotoku dostałam!!!
OdpowiedzUsuńJa tez :D
UsuńMmm, u nas takie zawsze znikają błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńOdkad sprobowalismy tego ciasta robie je czesto.. jest pyszne. Podwoilam ilosc masla i jest wspaniale
OdpowiedzUsuń