sobota, 18 października 2014

Staroniemiecki placek z blachy

Mięciutkie ciasto drożdżowe nadziane jabłkami i śliwkami. Do tego cynamon i migdały...na samym początku jakoś mi to nie pasowało do siebie. Ale po upieczeniu i degustacji zupełnie zmieniłam zdanieWszystko razem całkowicie  do siebie pasuje.  
Przepis na to pyszne ciacho znalazłam w książeczce z 94 r. pt: "Ciasta domowe ".
Receptura jest na dużą blachę 39 x 35 cm.
Na pewno będzie Wam smakowało  :)
                  
                        Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 l ciepłego mleka 
  • mąka do podsypywania 
Ponadto:
  • ok. 300 g śliwek
  • 700 g kwaskowych jabłek ( użyłam renety )
  • 50 g migdałów (płatki lub słupki )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Mleko lekko podgrzać, żeby było ciepłe. W połowie szklanki ciepłego mleka  rozpuścić pokruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki - wymieszać wszystko razem. Mąkę pszenną przesiać, zrobić w niej dołek, wlać do niego drożdżowy zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, dodać jajka, szczyptę soli, resztę cukru i ciepłego mleka, a na końcu  rozpuszczone, wystudzone masło. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie się jeszcze za bardzo kleić do rąk - podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie umyć i osuszyć śliwki, poprzecinać na pół i wyjąć pestki. Połówki poprzekrawać na ćwiartki. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pociąć na mniejsze części.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie na wierzchu poukładać rzędami na zmianę śliwki i jabłka, posypać cynamonem i migdałami.
Piec około 30 minut w temp. 180 .
Po ostygnięciu wierzch ciasta posypać obficie cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. ciasto prezentuje się przepięknie a jego zapach czuję siedząc przed monitorem
    koniecznie muszę wypróbować
    pozdrawiam i życzę cudownej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi tam wszystko pasuje :) I kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)