Ciasto parzone daje nam różnorodność wypieków. Wykonanie ciasta praktycznie wciąż to samo, a możliwości tak wiele:eklerki, ptysie, ciasto Karpatka, Croquembuche ...
wykonanie nie musi być tylko na słodko. W wersji wytrawnej jako malutkie kuleczki mogą służyć jako dodatek do zup itp.
U mnie tym razem czas na profiterolki nadziane kremem wiśniowym i oblane czekoladą.
Z jednej porcji wychodzi sporo takich profiterolek, mi wyszło ich 60 szt.
U mnie tym razem czas na profiterolki nadziane kremem wiśniowym i oblane czekoladą.
Z jednej porcji wychodzi sporo takich profiterolek, mi wyszło ich 60 szt.
Takich na jeden kęs, no może na dwa :)
Składniki:
Ciasto parzone:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
Zimne ciasto miksować do uzyskania gładkiej masy dodając po jednym jajku.
Gotowym ciastem napełnić worek cukierniczy z dość szeroką końcówką i wyciskać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce nieduże "kleksy" w odległości ok. 2-3 cm od siebie ( sporo urosną ). Można również ciasto kłaść łyżką. Piec w rozgrzanym piekarniku o temp.200°C przez około 25 minut. Upieczone zdjąć z blaszki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
- 300 ml naturalnego soku z wiśni
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
- 1 łyżka czubkiem mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
Miękkie masło zmiksować, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu wiśniowego ciągle miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wystudzone ciastka nadziewać od spodu wciskając do środka krem z napełnionego worka cukierniczego z okrągłą końcówką (tylką) lub "strzykawką" cukierniczą.
PS.Jeśli nie macie możliwości, żeby nadziewać ciastka kremem od środka, możecie przekroić je w pół, łyżeczką nałożyć na dolną część krem i przykryć górą.
Dodatkowo:
- czekolada (deserowa lub gorzka wg uznania)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)