poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Blok czekoladowy



                   Pamiętam, że będąc dzieckiem, o dobrą czekoladę było trudno, więc mama pichciła różne wynalazki w kuchni. Między innymi był to właśnie blok czekoladowy.
Całkiem niedawno znalazłam i wypróbowałam przepis na ten blok i mogę ze spokojnym sumieniem stwierdzić, że jest o wiele smaczniejszy, niż niejeden wyrób czekoladopodobny.
                   Jest to jedna ze słodkości, której się nie piecze, potrzebna nam tylko lodówka do przechowywania :)


           Składniki:
  •  1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 400 g pełnego mleka w proszku 
  • połamane suche wafle lub herbatniki (ilość wg upodobań)- u mnie akurat były wafle i preparowany ryż
  • bakalie wg uznania np. rodzynki, orzechy, kandyzowane wiśnie itp.(ja dodałam tylko orzechy)
           Formę ( najlepiej keksówkę ) wyłożyć papierem do pieczenia, żeby później łatwiej było wyjmować gotowy blok. Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier, mleko, kakao - wymieszać i ostudzić, żeby nie było gorące. Wsypać mleko w proszku, następnie dodatki, wszystko szybko wymieszać i włożyć całą masę do keksówki wyrównując ją.
      Wstawić na kilka godzin do lodówki, schłodzić.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Mój nigdy tak idealnie nie dał się pokroić :) mm... smak dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  2. taaa chyba jeden z podstawowych smaków dzieciństwa roczników starszych niż '89 ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak Aniko.No i na pewno niezapomniany ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym się skusiła na taki blok <3

    A co do babeczek - moje założenia był lepsze- niestety wizualnie wyszło gorzej i jeszcze zdjęcia robione w kiepskim oświetleniu.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)