poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Jabłecznik babuni

                    
                             Na kruchym cieście i najlepiej  renety.....ale jak się nie ma co się lubi- to się lubi co się ma ...piękne jabłuszka z rewelacyjnej promocji...no i jak tu ich  nie wziąć i nie wykorzystać w  konkretnym celu... :) 
Zapraszam na ciacho:)

              Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny (miękkiej)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • 1 kg jabłek
  • cynamon (według uznania) 
  • cukier do smaku
          Połączyć cukier, jaja, mąkę, margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia - ugnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Schłodzić w lodówce.
   Połową ciasta wyłożyć formę do pieczenia ( u mnie 24 x 35 cm ). Wierzch można posypać bułka tartą , wtedy nadmiar soku z jabłek nie wsiąknie w ciasto. Zetrzeć obrane jabłka na tarce,wymieszać z cukrem i cynamonem do smaku. Jeśli jabłka maja zbyt dużo soku i są mokre-odcisnąć lekko. Rozłożyć na  cieście. Przykryć drugą połową ciasta.
 Ja rozwałkowuję je na blacie, nawijam je potem delikatnie na wałek i rozkładam na jabłkach, nadmiar ciasta obcinając po brzegach. Piekę na papierze, żeby boki ciasta nie czerniały od blaszki.
Piec w temp. 180°C ok. 50 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.








8 komentarzy:

  1. Babunie pieką najlepsze jabłeczniki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mądra uwaga z tym papierem,ja też nie lubię ciasta po bokach ze smakiem blachy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Palce lizać! Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,Dzisiaj pieklam to ciasto ale nie z jablkami tylko z sliwkami.Nie wiem dlaczego ciasto polaczeniu skladnikow strasznie sie lepilo,nie moglam go rozwalkowac,lepilo sie tak,ze nakladalam palcami na blache,co zrobilam zle/moze mialy byc 2 zoltka a 1 cale jajko,a co z proszkiem do pieczenia(nie jest podane),dalam 1 lyzeczke z czubkiem.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, ilość proszku do pieczenia jest podana, sprawdzałam. Myślę, że konsystencja ciasta zależy od składników jakich używamy. Chodzi tu np o jakość mąki, wielkość jajka oraz np.wielkości łyżek, których używamy. Jeśli ciasto się klei do rąk, dodaj troszkę więcej mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto później nie było za twarde. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. witam
    a jaki rozmiar blaszki użyć? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)