czwartek, 10 października 2013

Rurki z kremem

                       To najlepsze kruche rurki jakie dotychczas jadłam zwłaszcza, że własnoręcznie je przygotowałam :)
                Nosiłam się z tym zamiarem już od jakiegoś czasu, ale cierpiałam na brak foremek do rurek, aż do teraz. Jak je tylko zobaczyłam z sklepie, wiedziałam, że będą moje.
 Później szukałam przepisu przeszukując internet i doszłam do wniosku, że na te rurki jest tylko jedna "receptura" :) A skoro wszyscy z niej korzystają to znaczy, że jest to również przepis dla mnie. Mając jednak pewne obawy, że może coś mi przy nich nie wyjść (okazało się, że niepotrzebnie) -  zrobiłam na pierwszy raz ciasto z połowy porcji i wyszły mi 23 rurki, które zniknęły niemalże z prędkością światła. Już nie popełnię tego błędu i będę od tej chwili piec rurki z całej porcji. 
        W wykonaniu one może wydaja się być troszkę pracochłonne, ale to tylko tak jest na początku, później prawie same się robią  :)
Przepis znalazłam tu i wiernie za Dorotą zacytuję.
Rurki wyszły pysznie kruche.

                           Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 250g gęstej śmietany
  • szczypta soli
 Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto podsypać delikatnie mąką i cienko rozwałkować.
Kroić na długie paski szerokości ok. 1,5-2 cm.
Metalowe foremki posmarować tłuszczem i na każdą nawijać pasek zaczynając od węższej strony do szerszej. Jedną część rurki obtoczyć w cukrze, kłaść na wyłożona papierem blaszkę.
Piec około 15 minut w temp. 200°C.(do zrumienienia).
Wystudzić. Napełniać kremem lub bitą śmietaną.

Krem budyniowy:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g miękkiego masła
 Ugotować 2 budynie z 800 ml mleka, 4 łyżkami cukru i zostawić do wystygnięcia.Do zimnego budyniu wrzucić miękkie masło i zmiksować na wysokich obrotach do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut w celu schłodzenia kremu.
Napełniać rurki.

9 komentarzy:

  1. A ja od dawna zabieram się za upieczenie domowych rurek i wiecznie coś mi w tym przeszkadza. Trzeba się w końcu zmobilizować, bo Twoje wyglądają cudnie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne bardzo delikatne, kruche i nie za słodkie polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. JUTRO BĘDĘ JE PIEC MAM NADZIEJĘ ŻE WYJDĄ TAKIE ŁADNE JAK TWOJE (BO TO DLA GOŚCI). DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie, w weekend i ja będę piec te rurki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno wyjdą Wam pyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieki za super przepis, rurki wyszly pyszne... teraz czas upiec Twoje ciasto szpinakowe.
    Pozdrawiam,
    robotkikatarzynki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)