sobota, 27 września 2014

Tort z nutellą

     Tym razem tort urodzinowy dla najstarszej latorośli. 
Z nutellą, na jasnym biszkopcie.
     Troszkę słodszy niż wszystkie, które do tej pory robiłam, ale bardzo smaczny.   
                       
                                      Składniki:
Biszkopt o średnicy 22 cm:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
Dodawać kolejno żółtka mieszając do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia. Połączyć składniki łyżką ( nie miksować ).
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto. Piec w temp.180°C przez 30-35 minut. 

Masa śmietankowa:
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy do smaku
Masa z nutelli:
  • 300 g serka mascarpone
  • 6 łyżek nutelli
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
Poncz do nasączenia biszkopta:

  • 250 ml mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Ponadto pół słoiczka jasnego dżemu np. brzoskwiniowy ( można pominąć ) i wiórki kokosowe do ozdobienia boków .

 Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy, dolny blat nasączyć ponczem z herbaty i posmarować cienko dżemem.
 Przygotować masę śmietankową: serek mascarpone zmiksować z jedną łyżką rumu, ubić słodką śmietankę dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę połączyć z mascarpone i wyłożyć masę na nasączony blat, przykryć drugim - nasączyć, posmarować dżemem.
Przygotować masę z nutelli: serek mascarpone zmiksować z nutellą. Ubić śmietankę 30%-kę i wymieszać łyżką z masą orzechową. Część gotowej masy wyłożyć na nasączony biszkopt (ok. 3-4 łyżki ). Przykryć trzecią częścią ciasta.Górę również nasączyć. Pozostałą masą obłożyć tort i ozdobić wg uznania. Przechowywać w lodówce.

6 komentarzy:

  1. właśnie chłodzi się mój torcik niestety masa z nutella chyba mi się zważyła bo ma taką dziwną konsystencję i jest trochę rzadka (ni taka żeby spływała z tortu) Masa śmietankowa wyszła mi super a tą z nutella może źle miksowałam ustawiłam mikser na 3 a powinnam pewnie na jedynke, dałam 200 g mascarpone i 5,5 łyżeczki nutelli śmietany też dałam mniej bo w ogóle nie chciała mi zgęstniec... No cóż zobaczymy jak postoi w lodówce co z niego będzie...

    OdpowiedzUsuń
  2. jak Pani myśli czy zamiast kremu z nutella na wierzch pasowałby krem taki niby lukier z masła czyli krem maślany? gdyż chciałabym dodac jakiś barwnik i zrobić wierzch kolorowy. Ciekawe czy to by współgrało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że krem maślany ( najlepiej o smaku śmietankowym ) będzie pasował na wierzch. Kolorowy na pewno będzie się ładnie prezentował.Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. dzien dobry , a jak pani robi lukier maślany? mogę prosić o przepis? pozdrawiam kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz na myśli krem maślany?Może być np taki:200 g miękkiego masła 82%,0,5 szklanki cukru pudru,1 małe jajko,2-3 łyżki soku z cytryny,ewentualnie barwniki.
      Jajko sparzyć,oddzielić żółtko od białka,masło utrzeć na puch (ok.8-10 minut). Białko ubić,dodać połowę cukru pudru(miksować z cukrem ok.3 minuty), druga połowę cukru dodać do żółtka i je również utrzeć do białości.Składniki połączyć z masłem dodając na koniec sok z cytryny ubijając przez kilka minut. Przepis sprawdzony, pochodzi od pani Marty Ryżek-Kalkowskiej. Pozdrawiam :)



      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)