czwartek, 2 października 2014

Ciasto Pysio


Był już Shrek , a teraz czas na Pysia. Pora go przedstawić:
Pysio jest pomarańczowy, rozłożył się na kakaowym biszkopcie, okrył białą pianką i na górę, żeby poczuć się bardziej komfortowo, nałożył do koloru pyszną galaretkę. Nie jest  przesłodzony, ale zawsze znajdą się tacy, którzy twierdzą, że jest za mało słodki.

Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa "pysiowa"
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 900 ml pomarańczowego soku Pysio (np. marchew-jabłko-brzoskwinia )
Masa śmietankowa:
  • 400 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru 
Dodatkowo:
  •  2 galaretki pomarańczowe na wierzch
  • 900 ml gorącej wody
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a potem po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Całość przesypać do ubitej piany i delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę o wym. 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać do blaszki przygotowane ciasto, wyrównać. Piec w temp.180°C ok. 25-30 minut.
Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Budynie i cukier rozpuścić w 1 1/2 szklanki soku, pozostały napój zagotować ( napój pryska podczas podgrzewania, więc należy go często mieszać ). Do gotującego się soku wlać rozmącone budynie i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i zostawić do przestudzenia
Śmietanę 30-kę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder, następnie wlewać powoli wystudzoną galaretkę cały czas  miksując. Gotową masę wyłożyć równo na masie  "pysiowej". Wstawić ciasto do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietankową i ponownie wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta!! A jakie piękne, równe warstwy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie opisany sposób przygotowania.pozdrawiam Mirka:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)