poniedziałek, 27 października 2014

Drożdżowy odrywaniec cynamonowy

 Coś mnie ostatnio wzięło na ciasta drożdżowe.
Przepyszne ciasto z cynamonem w formie "odrywanej"  znalazłam na stronie Margarytki i tylko częściowo go zmieniłam dla własnej wygody.
Do jednej dłoni kawałek ciasta, a do drugiej kubek ciepłego mleka i śniadanko gotowe. A i goście nie pogardzą taką formą poczęstunku przy kawie czy herbacie :)

                Składniki:
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  •  20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 160 ml. ciepłego mleka (3/4 szklanki )
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika ( z braku przyprawy mogą być 2 łyżeczki cynamonu )
W przesianej mące zrobić dołek, rozdrobnić do niego drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, zasypać łyżeczką mąki, wymieszać łyżeczką i zostawić na 10 minut, żeby zaczyn ruszył.Gdy zaczyn wyrośnie, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, wówczas dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto pozostawić po przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło z cukrem, zestawić z ognia, wsypać cynamon z przyprawą do jabłecznika i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie roboczym oprószonym mąką na prostokąt ok. 30 x 45 cm.
Rozprowadzić rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem na cieście. Pokroić na kilka równych pasków. Pokrojone paski ułożyć jeden na drugim i ponownie przekroić na kilka części.
Wyłożyć małą blaszkę o wym. 25 x 11 cm papierem do pieczenia. Ułożyć w niej rzędami kawałki ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w temp. 180°C przez ok. 40-45 minut, przy czym przez pierwsze 25 minut najlepiej pod przykryciem (luźno położyć tylko papier do pieczenia ) i następne 15 minut już po zdjęciu papieru.
Wyjąć i zostawić do przestudzenia. Najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe.

4 komentarze:

  1. Mmm, u nas takie zawsze znikają błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkad sprobowalismy tego ciasta robie je czesto.. jest pyszne. Podwoilam ilosc masla i jest wspaniale

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)