piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki

          Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć aromatycznego, korzennego zapachu pierniczków. Można je zrobić kilka dni wcześniej i przechować do świąt w pudełku. Z podanych składników wychodzi około 75 pierniczków.

              Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płynnego miodu ( ze sztucznym miodem pierniki szybciej miękną )
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
Masło. miód i cukier puder podgrzać. Gdy składniki będą jednolicie płynne, odstawić do lekkiego przechłodzenia. Do masy dodać jajko, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao oraz przesiana mąkę. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto, wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyłożyć na oprószony blat i rozwałkować. Wykrawać foremkami ciastka.
Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 12-15 minut.
Wystudzone pierniczki można dekorować lukrem.
Ps. Po upieczeniu pierniczki są twarde. Po włożeniu ich do słoja czy puszki  po kilku dniach zmiękną.

6 komentarzy:

  1. Jak wymalować lukrem takie precyzyjne kształty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może takie precyzyjne one nie są, ale starałam się jak mogłam :) Przygotowany lukier przekładam do woreczka cukierniczego, którego ucinam końcówkę i dekoruję tym pierniczki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Zdolna jesteś. Takie cudeńka robisz. Aż miło popatrzeć. I smacznie i ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne pierniczki, bardzo ładnie udekorowane. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę przepięknie! zapraszam do mnie http://kuchniapszczoly.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)