poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pani Walewska

                        Piszą o nim inaczej Pychotka. Prawda, że jest pyszne.
Smakosze wiedzą co "mówią" w tym internecie :)
Trochę zwlekałam z  upieczeniem tego warstwowego przekładańca. Przepis "wyczytałam" na stronie  Doroty Świątkowskiej. Wygląda na pracochłonne ciasto, ale wcale takie nie jest. Ktoś, kto połączył smaki słodkiej bezy, kwaskowego dżemu i pysznego kremu naprawdę wiedział co robi.
 Żeby dobrze rozłożyć sobie czas przy przygotowaniu tego pysznego placka, proponuję najpierw ugotować budyń, żeby sobie spokojnie stygł podczas przygotowywania i pieczenia kruchego ciasta, a przygotowanie kremu z budyniu zostawić na sam koniec.  
Pani Walewska doskonale wpasuje się  na wszelkie uroczystości rodzinne :)


                      Składniki:

Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka  ( 500 ml )
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
  • 200 g miękkiego masła lub masła roślinnego
Przygotować budyń: Jedną szklankę mleka z cukrami zagotować w garnku, a w drugiej szklance mleka wymieszać żółtka z mąkami i wlać do gotującego się mleka. Całość zagotować, często mieszając, aż zrobi się gęsta masa budyniowa. Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć ( lub zmiksować ) na puch, następnie  dodawać po łyżce ostudzonego budyniu ciągle mieszając. Na koniec dodać amaretto i zmiksować.

  Kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (2 i 2/3 szklanki )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g  masła lub margaryny
  • 6 żółtek
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych
 Ze składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić na pół.

 Beza:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na bezę podzielić na pół i najpierw ubić pianę z połowy białek dodając małymi partiami cukier puder ( pamiętając o podzielonych składnikach ) i na koniec mąkę  ( pół łyżki ) wymieszać łyżką. 
Formę do pieczenia 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, rozwałkować i wyrównać. Ciasto wysmarować równomiernie połową dżemu z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć połowę piany z białek i posypać połową płatków migdałów. Piec w temp. 175°C przez około 30 minut ( pilnować, żeby płatki migdałów zbyt mocno się nie zrumieniły ). Upieczony placek wyjąć i zostawić do ostudzenia. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta i bezą. Również ostudzić.
Na jeden placek  wyłożyć gotową masę budyniową, wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Ps. Jeśli mamy dwie takie same formy do pieczenia, wówczas można przygotować 
całą bezę, rozdzielić ją na dwa placki i upiec obydwie blachy ciasta razem na termoobiegu 
( temp. około 160 °C ). Ja niestety nie posiadam dwóch i piekłam placki kolejno jeden  po drugim.

6 komentarzy:

  1. Muszę ją kiedyś w końcu zrobić, bo wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciacho jest przepyszne :) mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam-mam pytanie odnośnie budyniu. Czy mam go przygotować wg przepisu i dodatkowo użyć dwie szklanki mleka do masy budyniowej?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, budyń przygotować wg przepisu ,który podałam, nie z opakowania.Poprawiłam,żeby było bardziej czytelnie.Pozdrawiam :)

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)