czwartek, 4 grudnia 2014

Pizza z roszponką i ananasem

Pyszna kolorowa  pizza. Przepis na większą blachę. Składniki można dobierać dowolnie.Wszak każdy lubi inne dodatki :)

                     Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30g drożdży świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
 Sos pomidorowy do posmarowania blatu:
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka pikantnego ketczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól,pieprz
  • cukier
Farsz:
  • kilka plasterków szynki konserwowej
  • 3 krążki ananasa w puszce
  • 5 małych pomidorków np. cocktailowe
  • 100 g startego sera żółtego
  • garść świeżej roszponki
  • 1 łyżeczka oregano
     Drożdże rozpuścić z cukrem w 4 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą, dodać łyżkę oliwy i wlać resztę wody. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i zostawić ( przykryć ) na 15 minut.
    Rozwałkować ciasto na okrągły placek,rozsmarować sos pomidorowy, położyć szynkę, ananasa pokrojonego w kostkę, posypać startym serem.  Pomidorki przekroić na ćwiartki i rozłożyć na placku. Posypać oregano.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut.
    Na upieczoną pizzę kłaść umytą świeżą roszponkę. Pizzę przekrajać w trójkąty.

    2 komentarze:

    Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)