niedziela, 10 maja 2015

Łabędzi puch

Przepis na to ciasto znalazłam przypadkiem. Nawet nie wiedziałam, że z bułek można zrobić masę do ciasta :) Trochę czasu jednak potrzebowałam, żeby się zdecydować na wypróbowanie tego przepisu znalezionego u Arabeski. Smak użytego pieczywa do masy w ogóle nie był wyczuwalny. Ciasto wyszło bardzo smaczne i delikatne, a posypka kokosowa chrupiąca, choć dla mnie mogłoby być bardziej wyraziste w smaku.
                   Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały cukier wanilinowy
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier i cukier wanilinowy, następnie po jednym żółtku. Dodać wodę i olej, wsypywać przesiane przez sitko mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia  i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 35 x 24 cm i piec w temp. 175°C przez około 30 minut.

Masa:
  • 2 małe czerstwe bułki pszenne
  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 250 g masła lub masła roślinnego (o zaw. 80% tłuszczu)
  • mały cukier wanilinowy
Bułki zalać 2 szklankami mleka i zostawić, żeby całkowicie zmiękły, rozdrobnić widelcem. Trzecią szklankę mleka zagotować z cukrami, dodać przygotowane bułki, wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 5 minut co chwilę mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło mikserem utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy z bułką cały czas miksując do momentu połączenia się składników.

Posypka kokosowa:
  • 1 łyżka masła lub masła roślinnego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Masło rozpuścić na patelni, wiórki wymieszać z cukrem pudrem, wrzucić na patelnie i mieszać cały czas, do momentu zezłocenia się wiórków. Odstawić, żeby trochę ostygły.

Ściąć lekko górę przygotowanego biszkopta, przekroić go na dwa blaty. Pierwszy placek posmarować dżemem porzeczkowym, nałożyć 3/4 części masy, położyć drugi placek. Wyłożyć resztę kremu i położyć całą posypkę kokosową. Wyrównać. Schłodzić ciasto w lodówce.

6 komentarzy:

  1. O coś nowego! koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzina pokochała je od pierwszego pieczenia ;).Bardzo często je robię.

    OdpowiedzUsuń
  3. mysle ze dobre musze wyprobowac

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, a te ozdoby z bratków :}

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)