wtorek, 26 maja 2015

Biszkopt cappucino

Biszkopt  z dodatkiem cappuccino w proszku. Na podstawie tego biszkopta zrobiłam tort Cappuccino. Możemy go również użyć w połączeniu z kremami śmietankowymi czy czekoladowymi.

Składniki na biszkopt 23 cm:
  •  5 jaj
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki cappuccino w proszku - ulubiony smak ( u mnie waniliowy)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier puder ciągle ubijając. Dodawać kolejno po jednym żółtku, wymieszać na wolnych obrotach. Dodać przesiane, wymieszane ze sobą mąki, cappuccino i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. Dno tortownicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( boków nie smarować ).
Wlać masę biszkoptową do tortownicy, wyrównać. Piec w temp. 180°C przez około 30 - 35  minut.

1 komentarz:

  1. Jestem ciekawa smaku, bo ciasto cappuccino robię ponieważ uwielbiam masę cappuccino, wypróbuje przy najbliższej okazji biszkopt:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)