Soczyste śliwki węgierki i wilgotne ciasto z makiem.
To ciasto, które należy do grupy tych "szybkich i nieskomplikowanych" czyli wymieszać składniki, położyć owoce, upiec i zjadać :)
Poza sezonem śliwki można zastąpić jabłkami.
Poza sezonem śliwki można zastąpić jabłkami.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej ( ok. 1,5 szklanki )
- 150 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można użyć biały cukier)
- 3 jajka
- 200 g gotowej masy makowej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki- ok.400 g
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i partiami dodawać do masy. Ciasto połączyć z masą makową i wyłożyć na blaszkę o wym. 24x35 cm wyściełaną papierem do pieczenia. Wierzch posypać ( troszeczkę ) kaszą manną lub bułką tartą, układać pokrojone śliwki ( powciskać je delikatnie ).
Piec w temp.180°C około 35-40 minut.
Gdy ciasto wystygnie oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to połączenie maku i śliwek, trochę świątecznie ;}
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMak i śliwki? pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki w każdej postaci a dodatek masy makowej bardzo mnie zaintrygował. Koniecznie muszę wypróbować przepis;)
OdpowiedzUsuń