piątek, 23 października 2015

Kruche ciastka zawijane z jabłkiem

Bardzo prosty przepis. 
Potrzebujemy do przygotowania ciasta tylko trzech składników oraz owocu jako wkładki :) 
 Ze składników wyszło mi około 50 takich kruchych ciasteczkowych roladek  z jabłkami, które to można zastąpić np. morelami. Tylko jedna uwaga: znikają ekspresowo :)

                     Składniki:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 350 g mąki pszennej (około 2,5 szklanki )
  • 170 g serka waniliowego
  • oraz 2-3 jabłka i cukier puder do posypania
 Mąkę przesiać, posiekać masło, dodać do mąki i zmiksować końcówką do ciast ucieranych (spiralną, hakiem ) dodając pod koniec serek waniliowy. Gdy ciasto będzie jednolite, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny lub do zamrażalnika na 0,5 godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na blacie roboczym obsypanym mąką na grubość ok. 2 mm wycinać kółka np. szklanką. Jabłka obrać, pokroić w nieduże paski. Położyć kawałek jabłka na wycięte koło, zwinąć ciasto w roladkę lekko dociskając brzeg ciasta, żeby później się nie rozwinął w trakcie pieczenia.
Kłaść na blachę do pieczenia. Piec w temp. 200°C przez ok. 20 minut.
Zimne ciastka posypać cukrem pudrem.

Ps. Z braku miksera (różnie to bywa ) można zagnieść ciasto ręcznie, tylko trzeba to zrobić w miarę szybko, żeby ciasto nie zrobiło się za miękkie :)

2 komentarze:

  1. świetne ciasteczka;jakie proste w wykonaniu!ja zapraszam na ''babeczki śmietankowe'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/pomys-na-babeczki-smietankowe.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę uroczo :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)